אמזון היא אחת החברות היותר מעוררות עניין בימינו: מצד אחד מכירות של מגוון עצום של מוצרים בסכומי עתק (ב-2015 חצו הכנסותיה את רף ה-100 מיליארד דולר, כשב-2005 לשם השוואה הן עמדו על "רק" 8.5 מיליארד) וחדשנות מתמדת.
אמזון היא לא רק מחלוצות המסחר האלקטרוני אלא גם זו שעומדת מאחורי קורא הספרים הממוחשב הראשון, הלא הוא הקינדל, ומאחורי מה שעשוי להיות הדבר הבא בתחום ההפצה, משלוחים באמצעות רחפנים.
מצד שני, מערכות ניהול כח אדם שמיועדות למצות את המקסימום מכל עובד ואשר מובילות ללא מעט תלונות של עובדים על דרישות מופרזות מהם ותנאי עבודה לא פשוטים בלשון המעטה.
בנוסף – כחברה שמספקת מיליארדי פריטים למיליונים רבים של לקוחות בכל רחבי העולם – פיתחה החברה מחסנים ממוחשבים מתקדמים ויעילים במיוחד, כך שגם בכל הקשור לפתרונות אחסון ומידוף כדאי ללמוד ממנה.
העתיד כבר כאן
אמזון מפעילה קרוב ל-100 מחסנים בכל רחבי העולם, כשבכל אחד מהם כמות עצומה של פריטים אותם מוכרת החברה ללקוחותיה. המחסן המרכזי של ענקית הסחר המקוון שהקים ג'ף בזוס בשנת 1994 שוכן באריזונה שבארצות הברית, ועל השטח שלו ניתן היה להקים לא פחות מ-28 מגרשי כדורגל!
באופן טבעי, מדפים למחסן ענקי שכזה (וגם למחסנים האחרים של אמזון, שגם הם מרשימים בגודלם) מתאפיינים אף הם במימדים מרשימים, ועוד יותר מכך נדרשת מערכת המאפשרת גישה מהירה מאוד לכל פריט שנדרש לשם ביצוע משלוח – מערכת שאינה יעילה דיה תוביל גם להתארכות זמן המשלוח ופגיעה באטרקטיביות של הרכישה באמזון (שהרי מהירות ההגעה של הפריטים שקנינו היא אחד הפקטורים המשמעותיים עבור רובנו), ובנוסף תייקר את עלות התפעול ועל כן גם את עלות המוצרים.
הפתרון של אמזון היה לקנות סטארט אפ: הרכישה התבצעה כבר ב-2012, הסכום ששולם היה 775 מיליון דולר – והתוצאות מעוררות התפעלות. המערכת שפיתח הסטארט אפ, KIVA שמו, מאפשרת להגיע לכל פריט ופריט תוך שניות בודדות והכל כמעט ללא התערבות אדם אלא באמצעות רובוטים זריזים (שנראים כמו אותם רובוטים המשמשים לשאיבת אבק, אבל גדולים יותר). המערכות הממוחשבות עדיין לא הוטמעו בכל מחסני אמזון – נכון לסוף 2015 הן היו קיימות בכ-15 ממחסני החברה – אולם אין ספק שזהו העתיד של האחסון, ובוודאי כשמדובר במחסני ענק ובהם שורות על גבי שורות של מדפי מתכת למחסן עם המוני פריטים עליהם.
כיצד פועלת המערכת?
כל מחסן של אמזון הוא מעין עיר קטנה, עם "רחובות" ו"כבישים" ושמות לכל אחד מהם. כל רובוט מצויד במפה שכוללת את כל אותם מדפים למחסן שנמצאים בשטח עליו הוא אחראי, ומערכת ניווט משוכללת שמכוונת אותו אל כל יעד בדרך האופטימלית, תוך התחשבות בתנועות הרובוטים האחרים, ברוחב המעברים בין כל שורת מדפים וכן במגבלות נוספות.
כשהרובוט מגיע למקום הנכון הוא נכנס אל מתחת לקבוצת המדפים הרלוונטית, ומסיע אותם על גבו – שוב, בזריזות ובזהירות – אל עמדה מאוישת אנושית שם נשלף הפריט הספציפי (הרובוט משנע את קבוצת המדפים כך שהפריט יופיע ממש מול עיני העובד כדי לחסוך לו זמן), ובהמשך שוב חוזרת השליטה לידי המחשב שמכין את המשלוח בדרך אל עוד לקוח מרוצה – אין ספק, העתיד כבר כאן.